Hos närakuten kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta sjukdomar och olycksfall som inte är livshotande. Vid livsfara ring alltid 112.
Hitta på sidan
Endast 1 medföljande per patient
Av patientsäkerhetsskäl samt för att undvika trängsel i våra lokaler, ber vi att endast 1 person följer med den som är sjuk in på närakuten. Vid hög belastning kan du som medföljande bli ombedd att vänta utanför. Tack för er förståelse.
Klä dig så att du kan vänta utomhus
För att kunna erbjuda ett så säkert besök som möjligt kan antalet personer som släpps in i väntrummet begränsas.
Om väntrummet är fullt kan du behöva vänta utomhus. Se därför till att klä dig efter väderleken om du behöver åka till närakuten.
Vanliga frågor
Kan jag boka tid? Hur långa väntetider är det? Varför får andra gå före mig?
Vi har en sida som listar de vanligaste frågorna vi får från patienter och närstående, samt förstås svaren.
Vi finns till för dig som behöver mer akut vård än din vårdcentral kan erbjuda. Till exempel:
misstänkta arm- eller benbrott
hjärnskakning
sårskador
misstänkt blodpropp i ben
urinvägsinfektion med feber
akut smärta i magen
akuta allergiska problem som inte kan vänta till nästa vardag
Vi har drop-in och du kan komma till oss oavsett var du bor.
Däremot ska du fortfarande vända dig till din vårdcentral om du till exempel har:
svår förkylning med feber som inte går över
hosta utan feber eller svårighet att andas
pollenbesvär utan svårighet att andas
långvarig värk
urinvägsinfektion utan feber hos vuxna
behov av sjukskrivning eller förnyade recept
Vårdcentralerna erbjuder bokade besök. Både vårdcentraler och husläkarjourer erbjuder rådgivning och videomöte med läkare via appen Alltid öppet.
I Alltid öppet-appen finns även Vårdcentral online som har öppet alla dagar i veckan klockan 7-21.
När du kommer till närakuten
Ta en nummerlapp och vänta tills det blir din tur. När du kommer fram till disken visar du legitimation. Berätta också direkt om du behöver en tolk.
Du kan ha rätt till tolk om det behövs för att förstå informationen du får när du besöker oss. En tolk ska översätta det vårdpersonalen säger så att du förstår och kan påverka din vård. Det gäller både dig som talar ett annat språk och dig som har hörsel- eller talsvårigheter.
Vi måste alltid hjälpa dem som är svårast sjuka först. Därför är det svårt för oss att veta hur länge du kan behöva vänta. Vissa patienter kan redan ha träffat en läkare eller sjuksköterska och väntar på svar från prover eller röntgen: det kan därför se ut som om någon går före i kön.
När det blir din tur
Du får träffa antingen en sjuksköterska, undersköterska eller läkare. Ibland behöver vi ta prover för att se vad dina besvär kan bero på. Du kan sedan antingen få behandling på närakuten eller hänvisning dit du får bäst hjälp.
De flesta som kommer till oss får tillräcklig behandling för att kunna åka hem efteråt. Men skulle vår undersökning visa att du behöver komma till en annan specialist kan vi ordna så att du får en remiss.
Vi kan också hjälpa dig att komma till rätt akutmottagning om det visar sig att du behöver intensiv akut vård. I så fall ordnar vi med transport till den akutmottagning där du får bäst hjälp.