Akut hjälp

akutpuff

Vid akut fara

Ring alltid 112 i en akut nödsituation.

Endast 1 medföljande per patient

Av patientsäkerhetsskäl samt för att undvika trängsel i våra lokaler, ber vi att endast 1 person följer med den som är sjuk in på närakuten. Vid hög belastning kan du som medföljande bli ombedd att vänta utanför. Tack för er förståelse.

Hitta rätt vård nära dig. Här får du en snabb överblick över regiondriven akut vård i Stockholms län. 

1177 ger vägledning

Om du är osäker på vart du ska vända dig ringer du 1177. Där får du prata med en erfaren sjuksköterska som hjälper dig att hitta rätt vård. 

Sök vård på rätt mottagning (1177.se) 

Vårdcentralen

Vårdcentralen är första valet när du behöver träffa en läkare eller sjuksköterska. Hit vänder du dig om du till exempel har hög feber, urinvägs-, luftvägs- eller hudinfektion, akut försämring av kroniska sjukdomar, sårskador eller akuta utslag. Vårdcentralen är öppen dagtid alla vardagar. 

Här hittar du alla våra vårdcentraler - vardcentraler.sll.se

Vårdcentral online alla dagar i veckan

Du kan kontakta vårdcentraler via appen Alltid öppet. Vår Vårdcentral online har öppet alla dagar i veckan klockan 7-21.

Läs mer om appen Alltid öppet - slso.sll.se

Jourläkarbilar

Det finns också jourläkarbilar som rullar kvällar, nätter och helger. De är till för dig som har akut behov av vård men har svårt att ta dig till en mottagning. Ring 1177 om du behöver en jourläkarbil.

Närakuten

På närakuten kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta sjukdomar och olycksfall som inte är livshotande.

Närakuten är till för dig som behöver mer akut vård än din vårdcentral eller husläkarjour kan erbjuda. Till exempel misstänkta arm- eller benbrott, hjärnskakning, större sårskador, misstänkt propp i ben och akuta allergiska problem. 

Den psykiatriska vården

Du som behöver akut psykiatrisk hjälp är välkommen att kontakta våra psykiatriska  jourmottagningar eller den psykiatriska akutmottagningen. Akuten har tyvärr ofta långa väntetider, medan jourmottagningarna kan ge dig snabbare hjälp. 

Mer information om den psykiatriska akutvården

Akutsjukhusens akutmottagningar

Akutmottagningarna på akutsjukhusen tar emot dig med mycket allvarliga eller livshotande sjukdomar och skador. Ring 112 eller 1177 för att komma till rätt akutmottagning. 

Akutvården på 150 sekunder